Jaecoo 7 SH – brak zapamiętywania ustawień po uruchomieniu auta

⚡ Dział poświęcony elektronice w chińskich samochodach. Dyskutuj o sterownikach, czujnikach, systemach bezpieczeństwa, asystentach jazdy, problemach z elektroniką oraz możliwościach jej modyfikacji i diagnostyki. Znajdź porady dotyczące napraw i optymalizacji systemów! 🔌
ODPISZ
Gandi86

Jaecoo 7 SH – brak zapamiętywania ustawień po uruchomieniu auta

Dziękuję za wrzutkę, przyda się. Od kilku dni jestem właścicielem właśnie Jaecoo 7 SH. Wrażenia nadal pozytywny choć mierzę się z pewnymi trudnościami. Otóż nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak zapisać na stałe, niektóre ustawienia jak np. inteligentny tryb ładowania czy wyłączone powiedomienia o przekroczeniu prędkości. Na ten moment mam wrażenie,że każdorazowo po uruchomieniu i przed wyruszeniem w drogę trzeba wszystko samemu przestawiać gdyż auto nie zapisuje ustawień. Czy zna ktoś rozwiązanie dla tego problemu?
Awatar użytkownika
CHAF
Moderator

Re: Jaecoo 7 SH – brak zapamiętywania ustawień po uruchomieniu auta

W niektórych modelach pojazdów ustawienia te są powiązane z profilem kierowcy, który może być zapisywany na kluczyku lub w systemie multimedialnym. Jednakże, tu nie mam konkretnych informacji dla Jaecoo 7 SH co uniemożliwia potwierdzenie, czy taka funkcjonalność jest dostępna w tym modelu.
A pytałeś w ASO? Myślę, że jeśli faktycznie nie da się tego zapisać - byłoby o tym głośno.
Raczej powinno się dać, bo to naprawdę irytujące aby przed każdym wyjazdem robić listę kontrolną - niczym pilot samolotu pasażerskiego ;)
Gandi86

Dzień dobry,
Jutro o to zapytam gdyż będę się z nimi kontaktować bo mam kilka uwag. W czwartym dniu użytkowania Android auto stał się niemal nieużyteczny. Aplikacja działa niestabilnie, co chwilę się restartuje co sprawia iż nie da się zupełnie z niej korzystać. Na domiar złego nie da się wtedy rozłączyć urządzenia, wyłączenie bluetooth w telefonie nie działa, pomimo dezaktywowania auto w dalszym ciągu pozostaje połączone z telefonem. No i mam źle zamontowane czujniki pasów z tyłu. Zobaczymy co powiedzą i jak to rozwiażą.
Awatar użytkownika
CHAF
Moderator

W przypadku problemów z Android Auto przyczyną tego jest bardzo często źle skonfigurowana sama aplikacja na telefonie. Kluczowym jest nadanie jej stosownych uprawnień w systemie Android.
Gandi86

CHAF pisze: 28 maja 2025, 06:43 W przypadku problemów z Android Auto przyczyną tego jest bardzo często źle skonfigurowana sama aplikacja na telefonie. Kluczowym jest nadanie jej stosownych uprawnień w systemie Android.
Wydaje mi się,że tę opcję akurat wyeliminowałem. Testowałem aplikację na kilku różnych telefonach upewniając się,że aplikacja nie ma poblokowanych dostępów do łączności. Po kablu nie udało mi się połączyć na żadnym z 3 telefonów. W przypadku łączności bezprzewodowej wygląda to tak,że aplikacja android auto w samochodzie restartuje się niemalże co minutę. W weekend będę jeszcze sprawdzał czy przywrócenie do ustawień fabrycznych i konfiguracja od nowa coś zmieni. Jeżeli nie to 12.06 mam umówioną wizytę w serwisie. Względem zapamiętywania ustawień powiedziano mi iż niestety, ale niektóre ustawienia nie będą się zapisywać, dotyczy to głównie systemów bezpieczeństwa jak np. alarm dla przekroczenia prędkości i jedyną opcją jest by w serwisie zmienili mi predefiniowane ustawienia po podłączeniu ich komputera. Póki co natrafiłem jedynie na takie "głupotki", czyli coś do czego trzeba będzie się przyzwyczaić gdyż taka jest najzwyczajniej specyfika tego auta choć niemożność np. zmiany ustawienia by podczas cofania lusterka wsteczne nie opuszczały się by pokazać to co jest na dole auta, zaskakuje.
ODPISZ